Планетата Уран е обърната настрани заради силен космически сблъсък

17:40, 22 дек 18 / Култура 25 2874 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Планетата Уран е единствената в Слънчевата система, която се върти легнала настрани. Според британски учени това се дължи на силен космически сблъсък в ранната й история, с планета два пъти по-голяма от Земята.

Оста на Уран е наклонена на 98 градуса спрямо орбитата около Слънцето. Никоя друга планета не е наклонена на повече от 30 градуса. Подробни компютърни симулации показват, че огромно тяло се е разбило в седмата планета от Слънчевата система.

Според британските астрономи е възможно обектът, който се е сблъскал с Уран все още да е в Слънчевата система, но е твърде далеч, така че не можем да го видим. Компютърната симулация показва, че сблъсъкът и преместването на Уран са станали за часове, а това се е случило преди около четири милиарда години, когато планетата е била заобиколена от протопланетен диск, преди да се образуват големите луни.

Ледът е основна характеристика за Уран и съседния Нептун. Те имат различна вътрешна структура и атмосферен състав от този при големите газови гиганти Сатурн и Юпитер. Затова астрономите ги поставят в различен клас, наречен „ледени гиганти“.

Уран носи името на бога на небето от древногръцката митология Уран.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама