Учени откриха как да подмладим мозъка си

18:30, 24 дек 18 / Любопитно 25 1376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Редовните физически упражнения намаляват когнитивните нарушения и „подмладяват“ мозъка. До този извод са стигнали учени от американския Университет Дюк в Северна Каролина. Тяхното изследване е публикувано в списание "Neurology", пише БГНЕС.

Научната група е провела експеримент с участието на 160 доброволци на възраст над 55 години. Всички участници в експеримента са имали трудности с концентрацията на внимание, паметта, взимането на решение и са водили заседнал начин на живот, но никой от тях не е страдал от деменция.

Пациентите са разделени на четири групи. В течение на половин година първата група три пъти седмично се е занимавала с аеробика, втората се е хранела според диетата DASH, която обикновено предписват при хипертонията, третата е съчетавала и двата подхода, последната четвърта е била контролна.

Значително подобряване на функциите на мозъка учените са регистрирали при първата група, а също така сред участниците, които са съчетавали аеробика с диета. В същото време при контролната група се наблюдава прогресиращо влошаване на работата на мозъка.

„Резултатите са обнадеждаващи: само за шест месеца хората, които се занимавали редовно с физически упражнения, могат да подобрят своите когнитивни способности“, заяви Джеймс Алън Блументал, един от авторите на проучването.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама