Откриват първото по рода си църковно училище у нас

16:00, 27 дек 18 / Култура 25 2661 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ловчанската митрополия ще открие първото по рода си общообразователно училище в България. Това е поредното начинание на Ловчанския митрополит Гавриил, след като по негова инициатива в Ловеч бе построен катедрален храм, какъвто не бе изграждан в страната ни през последните 90 години. Училището ще носи името "Св. Седмочисленици" и първоначално ще се намира в сградата на бившата митрополия в Ловеч, разказа в интервю за БТА Ловчанският митрополит Гавриил.

Ще започне с подготвителен и първи клас, а след това паралелките постепенно ще се увеличават до 7-ми клас. Учениците ще се обучават по програмата на Министерството на образованието и ще получават диплома, каквато се дава и в останалите училища. Различното е, че ще имат предмети, свързани с християнството, поясни духовникът.

В края на годината в Ловчанската епархия са извършени много ремонти на църкви и параклиси по европейски проекти и със средства от Дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет, преподава се православие във всички детски градини и почти във всяко училище, издава се и много православна литература за деца и възрастни, разказа митрополитът. Наскоро е излязла и книгата "Да заслужим вечния живот", чийто автор е Ловчанският митрополит и е по повод 20-годишнината от неговата епископска хиротония. Тя съдържа проповеди, доклади по различни теми, интервюта с митрополит Гавриил.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама