Одобриха 14 нови защитени професии заради недостиг на кадри

16:15, 27 дек 18 25 1307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството одобри 14 нови защитени професии за учебната 2019/2020 г. заради очакван недостиг от специалисти с тези умения на пазара на труда.

Те ще бъдат допълнени към утвърдените 29 за настоящата учебна година. Новите 14 са с фокус върху секторите машиностроене, електроника и автоматика, моторни превозни средства и транспортни услуги.

Сред защитените професии са: техник геолог, корабен техник, техник по автоматизация, сондьор, корабоводител – специалност морско корабоводене, организатор по експлоатация на жп инфраструктурата, работник в растениевъдството, строителен техник – транспортно строителство и др.

Към списъка със специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти, са добавени три нови търсени специалности – машини и системи с цифрово-програмно управление, промишлена електроника и технология на органичните вещества. С тях броят на специалностите в него става 57.

Новите специалности са предложени от отрасловите министерства, от организациите на работодателите и приети от междуведомствена комисия.

Целта на списъците със защитени професии е да се прецизира държавният план-прием в учебните заведения.

Нова е и предложената промяна, с която е гарантирано правото на учениците да завършат обучението си при условията и по реда, по които са го започнали, ако се наложи изключване на специалност от списъка.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама