Юнкер изрази съмнение в готовността на Румъния да поеме европредседателството

12:48, 29 дек 18 / Свят 25 1588 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Румънският президент Клаус Йоханис призна миналия месец, че страната му не е готова да поеме шестмесечното председателство на ЕС. Представители на ЕС твърдят, че Румъния не предприема стъпки за борба с корупцията и поддържане на независимостта на съдебната власт.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в събота, че се съмнява дали румънското правителство напълно разбира какво означава да поемеш ръководството на Съвета на Европейския съюз за шест месеца.

В интервю за германския вестник „Велт ам зонтаг“ Юнкер заяви, че въпреки че страната е „технически добре подготвена“, правителството на Букурещ не е разбрало напълно какво означава да председателства страните от ЕС.

"Предпазливото действие изисква желание да се вслушаш в другите и да оставиш собствените си тревоги настрана", каза Юнкер и добави, че се съмнява, че случаят е такъв, отбелязва БТА.
Юнкер изрази загриженост, че политическата нестабилност на Румъния няма да провокира имидж на обединена общност на европейската сцена.

"У дома е необходим единен фронт, за да се насърчи единство в Европа по време на председателството на Съвета", смята той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама