Египетските сили ликвидираха 40 заподозрени екстремисти за атентата в Гиза

14:10, 29 дек 18 / Свят 25 1434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Египетските сили за сигурност ликвидираха 40 заподозрени екстремисти при спешна антитерористична операция в Гиза и Северен Синай след атентата срещу туристи в Кайро снощи, предаде AFP, цитирайки съобщение на вътрешното министерство в Кайро.

Министерството на вътрешните работи заяви, че са действали след получаване на информация, че заподозрените готвят серия от нападения срещу държавни и туристически институции и църкви.
"Националната сигурност получи информация, че група терористи планират да извършат поредица от нападения, насочени към държавни институции – икономически и туристически, въоръжените сили, полицията и християнските места за поклонение", се казва в изявлението.

Полицията също така откри голям брой оръжия и боеприпаси, както и материали за производство на бомби.

Рано в петък вечерта взрив на пътна бомба удари туристически автобус, който пътуваше до пирамидите в Гиза, убивайки трима виетнамски туристи и техния египетски шофьор.
Важният туристически отрасъл на Египет се бори да се възстанови от терористичните атаки и вътрешната нестабилност, които засегнаха страната през последните години.

Никоя групировка не е поела отговорност за атентата, но зад повечето подобни нападения в Египет стоят бойци на организацията „Ислямска държава“ и действащи от нейно име екстремистки клетки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама