Проучване: възрастни хора със сърдечни заболявания, употребяващи алкохол, живеят по-дълго

19:09, 29 дек 18 25 2305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Възрастните хора със сърдечни заболявания, които пият алкохол в умерени количества, живеят по-дълго от тези, които напълно се въздържат от алкохол. Това са изводите на проучване, публикувано от Американската медицинска асоциация, пише ТАСС.

„Резултатите потвърждават факта, че умерената консумация на алкохол от възрастни хора с различни сърдечни заболявания им дава определено предимство пред тези, които дълго време са се въздържали от алкохол“, се отбелязва в статията. „Хората на възраст със сърдечна недостатъчност може би не трябва да се отказват от алкохол в умерени количества.“

За своите изследвания американските учени са привлекли 5 888 души в периода от 1989-а до 1993-а година. Всеки участник е бил на възраст най-малко 65 години. Те бяха разделени на групи: никога не употребявали алкохол, консумиращи по-малко от 125 грама на седмица по отношение на чист алкохол и консумиращи повече от 125 грама.

Впоследствие 400 от близо шестте хиляди души са били диагностицирани със сърдечна недостатъчност. Учените, използвайки многофакторен модел, изчислили времето между диагнозата и смъртта на участниците. Пълните въздържатели са живели средно седем години и три месеца, злоупотребяващите - седем години и осем месеца, докато умерено пиещите - осем години и четири месеца. Трябва да се отбележи, че най-дълго са живели тези, които пият около 180 грама чист алкохол на седмица - девет години и три месеца.

Както се подчертава в проучването, резултатите не противоречат на подобни наблюдения сред хората, които не страдат от сърдечна недостатъчност.
Умерената употреба на алкохол забавя развитието на атеросклероза и подобрява инсулиновата чувствителност на телесните тъкани. В допълнение, полифенолите, които се съдържат в бирата и виното, увеличават съдържанието на азотен оксид, което е полезно и за пациенти със сърдечни проблеми.

"Резултатите от нашите изследвания обаче не трябва да се тълкуват като призив за употребата на алкохол, насочен към хора с наскоро диагностицирана сърдечна недостатъчност, които никога не са пили", предупреждават лекарите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама