Колко е похарчила държавата през 2018-а?

14:10, 30 дек 18 25 2922 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С 12% повече като стойност, обществени поръчки е договорила държавата през тази година в сравнение с изминалата.

Централната и местната власт са задължени да разходват парите си прозрачно и за тази цел ежедневно публикуват поръчките си в едноименния регистър, предава БНТ.

Според статистиката на Агенцията по обществени поръчки, през настоящата година държавата ускори изразходването на средствата до 21,3 милиона лева на ден. За сравнение през 2017-а година сумата е 18,6 милиона лева, а през 2016-а е 16,4 милиона. Една от основните причини за увеличаването на разходите е, че започна усвояването на евросредствата по настоящия програмен период.

Общата стойност на сключените договори за обществени поръчки надхвърля 7,8 милиона лева.

И тази година строителните поръчки са на по-ниска стойност от парите, които отиват за доставки на различни материали. За строителство отделената сума бе близо 2,6 милиарда лева.

Очаква се обаче разходите за строителство да се увеличат през следващата година поради по-големите капиталови разходи за общините, както и очакваното увеличение на усвояването на проекти на ЕС в областта на водоснабдяването и канализацията и изграждането на пътища.

Броят на поръчките не отговаря на сумите, които се харчат. Една от най-големите поръчки обявени през тази година беше пусната в последните часове на 2018-а година и на стойност 2,2 милиарда лева. Конкурсът е за изграждане на газова тръба, а възложител - държавната "Булгартрансгаз".

Ако се съди по държавния бюджет през следващата година - изхарчените пари ще бъдат повече. Държавата е заложила рекорден брой разходи с четири приоритета - увеличение на доходите, образование, отбрана и социална политика. Заплатите в бюджетния сектор ще нараснат с 10% , в образованието с 20%, а за отбрана и социална политика също е предвидено увеличение на средствата. Всички тези суми трябва да минат през закона за обществените поръчки, за да бъдат изразходвани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама