Задържаха милиони ментета желирани фигурки на анимационни герои от Китай

12:45, 31 дек 18 25 1927 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

576 000 броя PVC опаковки, съдържащи желирани фигури с изображения на детски анимационни герои, задържа Митница Варна за нарушени права върху интелектуална собственост. Задържаната пратка е от общо 1 000 кашона с 20 400 кг бруто тегло.

Пратката е пристигнала в Пристанище Варна – Запад с контейнер от Китай. Подадена е митническа декларация за допускане до свободно обръщение с обявена стока в контейнера желирани фигурки, със страна на произход Китай. Изпращач на стоката е фирма от Китай. Получател е българска фирма.

По метода за анализ на риска, контейнерът е селектиран за щателна митническа проверка, която е извършена на 17 декември в склад в Девня от служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване“ в Митница Варна, съвместно със служители от Гранично полицейско управление Варна.

При проверката е установено, че върху опаковките са изобразени герои на „Disney“ - Winnie The Pooh. В изпълнение на Регламент /ЕС/ 608/2013 и Закона за марките и географските означения, Митница Варна е сезирала за случая официалните представители в България на правопритежателя на търговската марка.

На 21 декември е получено писмено потвърждение в Митница Варна, че задържаната стока нарушава права върху интелектуалната собственост на правопритежателя „Дисни Ентърпрайсиз Инк.“. Стоката е задържана и подлежи на унищожаване под контрола на Митница Варна, за сметка на правопритежателя на търговската марка.

От началото на 2018 г., Митница Варна е установила 151 случая на стоки, нарушаващи права върху интелектуална собственост. Задържани са общо 921 117 броя такива артикули, в изпълнение на законодателството на България и ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама