Украйна понижи двойно таксите за транспортиране на природен газ

10:30, 01 яну 19 / Свят 25 1183 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националната комисия, която регулира сферата на енергетиката и комуналните услуги на Украйна, понижава таксите за транспортиране на природен газ по газотранспортната система на страната от днес, 1 януари, съобщи управляващата регулаторния орган Оксана Кривенко.

"Влизаме в новата 2019 година с европейски конкурентоспособни такси за услугите по транспортирането на газ от и до началните и изходните точки. Те са намалени двойно", написа тя във Facebook.

По думите на Кривенко новите такси са компонент от крайната цена на газа за потребителите. "Всъщност цената на вносното синьо гориво на пазара на едро се намалява с 6 долара", твърди тя, цитирана от БТА.

Кривенко заяви, че в резултат на приетото решение украинската газотранспортна система "утвърждава конкурентоспособността си като абсолютна и по-изгодна икономически алтернатива на "Северен поток" и други обходни газопроводи".

По данни, предоставени на сайта на компанията "Укртрансгаз", в края на миналата година таксата на входната точка на украинската газотранспортна система е била 12,47 долара за хиляда кубически метра, а на изходната точка е варирала от 16,74 до 32,80 долара за хиляда кубически метра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама