АПИ: Купуването на джипове се налага от естеството на работата на агенцията

18:39, 04 яну 19 25 1130 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Естеството на работа в Агенция „Пътна инфраструктура“ изисква и наличието на високопроходими автомобили. Така от АПИ коментираха съобщеното от bTV, че шефовете на агенцията си купуват луксозни джипове.

В края на миналата година Агенция „Пътна инфраструктура” е обявила обществена поръчка за закупуването на два нови високопроходими автомобила за нуждите на управлението. Това е втори опит ръководството на агенцията да се сдобие с луксозни автомобили. Подобна обществена поръчка беше спряна през пролетта, съобщава телевизията.

За изпълнител e избран „Вестауто – М“ ООД, който ще предостави на Пътната агенция джипове „Volkswagen Touareg”, на обща стойност 222 хил. лв. Това става ясно от публикуваните договор, техническо предложение и ценова оферта в сайта на АПИ. От документите става ясно, че фирмата-изпълнител има 60 дни да достави автомобилите.

През 2016 г. подобна обществена поръчка предизвика скандал. Тогава три луксозни джипа „Тoyota”, които бяха купени за обслужване на държавните горски стопанства в Смолян, Сливен и Благоевград, се оказа, че се ползват от Националната служба „Охрана”. Премиерът Бойко Борисов беше заснет лично да ги шофира.

В изявление на АПИ се припомня, че през миналата година беше проведена обществена поръчка за покупката на 51 нови автомобила, които са за областните пътни управления, които отговарят за текущото и зимното поддържане на близо 20 000 км републиканска мрежа, а с въвеждането на тол системата на тях ще се възлагат и редица други отговорности, свързани с поддържането на порталните рамки.

Двата високопроходими автомобила са необходими за шофиране през зимата и при тежки метеорологични условия, когато трябва да може да се преминава безпрепятствено и безаварийно през високопланински райони, през пресечени терени и участъци в строителство и т. н., което е невъзможно да се осъществи с автомобил, предназначен за градски условия, казват от АПИ.

През 2018 г. и 2017 г. са бракувани 117 превозни средства, а над 65% от автомобилния парк на пътната администрация е над 10-годишен и това налага неговото обновяване, припомнят още от там.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама