Ивановден е

09:30, 07 яну 23 25 5015 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Православната църква прославя свети Йоан Кръстител - Ивановден. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света литургия.

Обредната трапеза на Ивановден включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден, както и на Бабинден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. В деня на свети Йоан Предтеча къпят момите, младите мъже и най-вече имениците, тъй като свети Йоан е този, който кръщава Исус Христос в река Йордан. Заради това и празникът се чества и от всички кръстници.

Празникът е в чест на кумовете, които са свидетелствали за брак и са дали имена на децата. Кумците трябвало да отидат на гости у кръстниците, като задължително носят краваи, свинско, печена кокошка, баница и вино. Кумът пък посрещал гостите си с обредна пита, украсена със захаросани ябълки, ошав, пуканки, стръкчета здравец и босилек, и давал дарове на малките деца.

Празникът има особено отношение и към младоженците - в цяла България те са били къпани ритуално от кума или девера. В Югозападна България къпели младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година.

Според старите традиции, на Ивановден се извършвал и ритуалът побратимяване. Ако двама ергени искат да са побратими, майките им давали златна паричка и бръшлян и ги благославяли. Когато се женели, побратимите си ставали един на друг кумове, а после кумството се предавало по наследство в семейството.

Имениците са длъжни да почерпят – смятало се за лошо предзнаменование, ако именикът няма гости. Затова е казано, че на имен ден не се кани, но и без подарък не се ходи.

Имен ден празнуват Иван, Иванкa, Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Йоан, Йоанa, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa, Яна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама