Разпитват компютърен специалист-тийнейджър за хакерската атака в Германия

13:50, 07 яну 19 / Свят 25 1190 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

19-годишен IT-специалист от немския град Хайлборн знае кой стои зад хакерската атака, която извади на показ в интернет данните на стотици политици, журналисти и хора на изкуството, съобщи германската полиция, предаде БНР. В дома му е бил направен обиск, иззети са компютри и различни други устройства. При атаката миналия четвъртък в интернет се появиха данните дори на канцлера Ангела Меркел, президента Франк-Валтер Щайнмайер, на водещи на телевизионни предавания, сатирици и лидери на партии.

19-годишният е разпитан, той е свидетел, а не извършител, уточниха властите. Младият мъж е потвърдил пред медиите, че домът му е бил обискиран. Той е признал, че има контакт с хакера, който вероятно стои зад последната хакерска атака в Германия. Тя извади на показ личните данни на стотици политици, сред които и канцлерката Ангела Меркел и президента Франк-Валтер Щайнмайер.

Експерти критикуваха остро правителството, че не предприема нищо за по-сериозна защита на данните в интернет.

Министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер обеща най-късно в сряда да уведоми обществеността за всичко, което е известно до тук по този случай. Социалдемократите критикуваха министъра, че ведомството му не е предприело нищо дни наред, докато данните на политици и журналисти са били в интернет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама