Хасан Азис: Малките общини не могат да си позволят пътища без винетки

19:15, 07 яну 19 / Общество 25 720 Шрифт:
Topnovini

Духът на предизборните обещания излезе от Министерския съвет и официално беше открит политическия пазар на предстоящите европейски и местни избори. Така зам.-председателят на Националното сдружение на общините и кмет на Кърджали Хасан Азис коментира в студиото на БНТ срещата при премиера миналата седмица за изключването на определени части от пътищата от републиканската пътна мрежа, за които да не се плащат винетки.

По думите му, веднага няколко от кметовете са започнали да пригласят на това предложение и всеки с идеята да бъде в услуга на своите съграждани поиска части от пътищата също да бъдат без винетки.

Като ръководство на Националното сдружение на общините това, което казахме пред премиера е, че една много малка част от общините в страната могат да си позволят да поемат част от републиканската пътна мрежа с условието да се грижат за тях. От 265 общини, само 4-5 могат да си позволят да поискат прехвърлянето на републиканската пътна мрежа към общините и те да обещаят на своите съграждани тези участъци да бъдат безплатни. И това са София, Варна, Бургас и Пловдив, т.е. големите общини. Нашият призив е всички граждани, независимо дали живеят в малки или големи общини, трябва да бъдат равнопоставени. Защото, ако една голяма община може да си позволи да обещае на своите съграждани да поеме част от републиканската пътна мрежа, то 260 общини не могат, коментира Хасан Азис.

Според него, ако някой трябва да има претенции за участъци от пътищата да бъдат без винетки, то това е Кърджали, защото е общината с най-голям брой села - 117 села обединени в 94 кметства.

Селата, които се намират до центъра на града са в рамките на 3-4-5 км. И тогава мога да кажа: Г-н премиер, аз искам да бъдат без винетки в радиус от 5 или 7 км, защото хората идват да си оставят децата в детските градини, идват в социалните служби, отиват до гробищата и т.н.

Общините не могат да си позволят този лукс. Това би струвало на община Кърджали например около 500-600 хиляди лева за снегопочистване и за цялостно поддържане на пътищата, а половин милион за община Кърджали е много, каза още Хасан Азис.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.