Нинова: Ще гласуваме против решението на кабинета за бойните самолети

16:05, 08 яну 19 / Политика 25 1409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Нашите депутати ще гласуват против решението на Министерски съвет за закупуване на нов боен самолет", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

На брифинг в централата на партията Нинова разясни позицията на левицата относно възможността правителството да поиска от парламента да му разреши „проектът на международния договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в Актуализиран проект за инвестиционен разход“ при закупуването на нови изтребители за българската авиация.

На финалната права битката беше между американската „Локхийд Мартин“ и нейния изтребител F-16V Block 70 и шведската СААБ и изтребителя JAS-39C/D Gripen, но беше предпочетена американската оферта.

„Правителството на Бойко Борисов не зачита нито Конституция, нито парламента, нито правовата държава“, смята Нинова, цитирана от БГНЕС.

„Давате ли си сметка какво искат от нас? Народното събрание да разреши на правителството да не спазва решението на Народното събрание и да се отклони от задължителните изисквания, гласувани от най-висшия орган в държавата. Много пъти са нанасяли удар върху правовата държава и парламентаризма в България, но това е дъното“, допълни още тя.

Лидерът на БСП припомни, че партията има позиция на Националния съвет от 10-ти юни 2018 г., в която модернизацията на Българската армия е подкрепена с разходи, които да не надвишават 2% от БВП, но при определени условия.

Според съпартиецът ѝ Кристиан Вигенин с предложението си правителството не защитава интересите на страната, а създава ситуация доставчикът да определя post factum правилата и параметрите на сделката. „От наша гледна точка това е недопустимо“, смята Вигенин. Според него БСП държи на българското партньорство със САЩ, но то трябва да има двупосочен характер.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама