Росен Желязков представи позицията ни по пакета "Мобилност" в Европарламента

12:15, 09 яну 19 / Политика 25 1434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Независимо от политическите различия институциите трябва да работят за общ национален интерес. Това заяви министърът на транспорта, информационни технологии и съобщенията Росен Желязков по време на среща с евродепутати. Българските представители от всички групи в Европейския парламент декларираха, че работят заедно, координирано и с общи послания.

„Протестът на превозвачите не е форма на натиск, а демонстрация на ясно и категорично послание против разделението на Европа на централни и периферни държави“, подчерта министър Желязков.

В рамките на деня са планирани поредица от срещи – с комисар Виолета Булц и с председателя на транспортна комисия в ЕП Карима Дели. Министър Желязков ще разговаря и с докладчика Исмайл Ертуг, който повторно внесе предложението за връщане на камионите у дома. Министърът коментира, че отпадането на този текст е задължително и не може да се приема като компромис. Той допълни, че ще постави остро този въпрос пред Исмайл Ертуг.

В края на днешната програма е предвидена координационна среща с българските евродепутати, на която да се уточнят действията преди предстоящото гласуване в транспортна комисия.

Росен Желязков вече представи българската позиция по Пакета за мобилност I по време на среща с един от докладчиците по досието Вим Ван де Камп. На срещата присъстваха и транспортните министри на Литва, Унгария и Полша, които подкрепят позицията на българската държава.

Желязков информира Ван де Камп за предстоящия протест на българските превозвачи пред Европейския парламент утре по време на гласуването на Пакета. Той подчерта, че превозвачите ни не са съгласни с постигнатия Общ подход по време на Австрийското председателство и очакват по време на дискусиите в Европейския парламент да се намери необходимия баланс.

Министърът призова Вим Ван де Камп да подкрепи намирането на справедливи и разумни решения по време на преговорния процес в Европейския парламент, както и при тристранните срещи.

Желязков за пореден път изрази разочарование от приетия Общ подход в Европейската комисия по пакета, който не отчита позицията на почти 30% от европейските граждани. Той изтъкна, че основните права и свободи, както и нормалното функциониране на свободния пазар са застрашени с налаганите ограничителни, непропорционални и протекционистки мерки.

Росен Желязков предупреди, че подобни действия ще насърчат евроскептицизма в Европа.

Министърът заяви, че българската страна многократно е заявявала несъгласие с текстовете, свързани със задължението водачите да се връщат на 4 седмици у дома, правилата за командироване и пълната забрана за почивка в камионите.

„Изключително важно е да защитим фундаменталните човешки права на шофьорите, така че те да имат възможност сами да избират къде да прекарват свободното си време, в противен случай се нарушават техните права“, отбеляза транспортният министър. Той отчете като сериозен проблем въвеждането на забрана за спане в кабините преди да бъде изграден достатъчен брой охраняеми паркинги по трансевропейската пътна мрежа. Росен Желязков поиска и реалистични срокове за преоборудване на камионите с интелигентни тахографи, тъй като в момента няма наличен продукт на пазара както и адекватно решение относно замяната на картите на водачите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама