Борят се за живота на близо 60 диви птици, ползвани като живи примамки за лов

17:10, 09 яну 19 25 2233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" се бори за живота на 58 диви патици и гъски, използвани като живи примамки за лов на територията на язовира край старозагорското село Хан Аспарухово. Откритите птици са били завързани с вериги за брега. Някои са били с отрязани крила. Състоянието на птиците е тежко.

Това е поредният случай, при който са открити живи примамки, които привличат дивите птици да кацнат в изкуствено или естествено изграден водоем. Използват се живи птици, наричани разговорно мюрета, които издават характерните звуци за вида и по този начин привличат диви такива.

"Дивите гъски се подвеждат, че има други гъски на земята, които, грубо казано, ги лъжат, че всичко е наред, те кацат и тогава съответните хора в това укритие стрелят и отстрелват огромно количество птици", обяснява за БНР Ивайло Клисуров, управител на спасителния център.

Законът не позволява използването на живи примамки, тоест, незаконно е самото използване на живите примамки, посочи той и допълни: "А дали е законно стрелянето от такова укритие, това е една дискусия, която е на 30-40 години".

"Лошото е, че ние сме единствените, които подаваме такива сигнали, може би с още няколко природозащитни организации. Много от хората в системата на горите са си ловци, някои от тях също практикуват такъв лов. Това нещо, за съжаление, е немалък проблем", казва Клисуров.

Според него, влизайки във въпросните укрития, ловците извършват няколко незаконни неща: "Обикновено ловуват нощем, а пък лова е ясно разписан - какво е лов - той е само в светлата част на деня. Второ - колко алкохол се изпива в тия места, никой не би могъл да каже. И третото нещо е, че там могат да се случат инциденти, тъй като там има огнестрелно оръжие, боеприпаси, а в същото време едни печки в едно малко място, направено по много странен начин, без никакви правила."

Откритите птици, използвани като живи примамки са получили множество наранявания, защото са били здраво завързани с вериги и сизал.

"Практиката, знаете ли каква е? Те просто отстрелват в ятото понякога някаква група гъски, но все пак в периферията на сачмите някои не биват убити. Т.е. сачмите не попадат в тялото, а в крилете. Птиците падат на земята, много често умират, защото те падат от някакво разстояние. Много често обаче падат във вода, кучетата ги изваждат полуживи, после тия ловци си ги събират измежду тях...", обяснява още Клисуров.

Той дава пример с цени от порядъка на 200-400-1000 лева за мюрета. Големият проблем е, че се отстрелва голямо количество птици.

Работата по спасителни акции след незаконен лов е съпроводена от множество заплахи, изтъква Клисуров. "Като се случи някаква такава акция, телефоните ни почервеняват от заплахи. От най-различно ниво хора са ни се обаждали, да не цитирам от колко институции. Едни ни увещават как трябва да ги върнем, други - как това не се правело така, а в закона мисля, че много ясно е написано какво се забранява", заяви Ивайло Клисуров. "Толкова е законно, колкото да караш пиян автомобил", допълва той.

Когато подават сигнали за подобни случаи, системата се задвижва формално, но много често са се сблъсквали с ловни дружинки, които най-арогантно са заплашвали служители на регионалните инспекции по околната среда и на регионалните дирекции за управление на горите. "Аз съм го виждал това с очите си. Те работят също в една много неприятна и враждебна среда", коментира Клисуров.

По сегашния случай отново не липсват заплахи кой и как ще ги осъди, стана ясно още от думите на Клисуров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама