Росен Желязков: Протестът на превозвачите е изискване за спазване на принципите на ЕС

09:15, 10 яну 19 / Политика 25 1720 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Протестът на превозвачите е изискване за спазване на принципите на ЕС, такива, каквито са прокламирани. Подкрепени сме от превозвачи от Полша, Литва, Унгария, Румъния и др. Това заяви министърът на транспорта Росен Желязков преди днешния протест в Брюксел. Министърът ще участва в заседанието на ресорната комисия, на което ще се обсъждат мерките от пакета „Мобилност”, както и в самата демонстрация.

Гласуването днес в транспортна комисия ще бъде напрегнато и противоречиво. При неблагоприятен сценарий, българското правителство ще се опита да остави въпроса за следващия Европейски парламент, каза Желязков.

Протестът не е израз на евроскептицизъм, коментира още Желязков. „Този пакет радикално погазва принципите на ЕС за функционирането на свободния пазар, конкурентоспособността, правата за достъп, свободното движение на хора. Докладчиците по тези антиевропейски досиета трябва да се срамуват от основателите на Съюза”, категоричен бе Желязков пред NOVA.

Той обясни, че две от трите досиета, които ще се разглеждат от транспортната комисия в четвъртък, са против нашите национални интереси и тези на другите страни от групата на единомислещите.

„Може да се получат интересни решения, които да отидат в пленарна зала. Например докладът за връщането на камиона да бъде приет, а на съвет това нещо вече е отменено. Тогава ще се отиде на трилози и комисията ще ни подкрепи”, каза още транспортният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама