72 млн. лева е проектобюджетът на община Благоевград, данъците няма да се увеличават

12:30, 11 яну 19 25 1485 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Размерът на проектобюджета на община Благоевград за 2019 г. е 72,5 млн. лева. Това стана известно по време на неговото публично обсъждане в сградата на кметството. Тази година неговият размер е с около 12 млн. лева по-висок в сравнение с началния бюджет за 2018 г. Въпреки по-високия бюджет, данъците няма да бъдат увеличавани, напротив - за част от автомобилите ще бъдат намалени.

По време на публичното обсъждане стана ясно, че общината има проектна готовност за инвестиционни обекти на стойност около 19 млн. лева. Гражданите имаха възможност да изразят мнение и да дадат предложения кои от тези обекти са най-приоритетни за изграждане през 2019 г. За озеленяване през 2019 г. средствата са завишени от 350 000 лева на 750 000 лева, за съдове за отпадъци - от 200 000 лева на 400 000 лева. За измиване на града увеличение е тройно - 360 000, като се предвижда това да се върши ежемесечно. Почти всички предложения, направени в кампанията "Ти предложи! Кмете, направи", са предвидени за изпълнение в "Бюджет - 2019". За изграждането на обектите са планувани 510 000 лева.
Във връзка с подписания колективен трудов договор за ресор "Здравеопазване", Общината ще осигури средства за достигане на минималната работна заплата. Планирани са 806 хил. лева за осигуряване и за издръжките на детските ясли и детските кухни. Размерът на средствата за общинската програма за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми е 200 000 лева.

По време на публичното обсъждане бяха представени и проектите по европейските Оперативните програми, по които се работи. Стана ясно, че през 2019 г. се очаква да стартира изграждането на подлез при квартал "Грамада". Предвидените средства за настоящата година по оперативните програми, които ще бъдат възстановени, са в размер над 28 млн. лева, като 540 хил. лева са собствен принос на Общината.

За Община Благоевград от Централния бюджет са планирани 2,9 млн. лева обща изравнителна субсидия, 291 хил.лева - за зимно поддържане и снегопочистване, и 1,2 млн.лева за целева субсидия за капиталови разходи. И тази година политиката на Община Благоевград е в посока запазване на ниските данъци, поддържане на устойчиво ниво на бюджетните приходи при запазване на тежестта на данъчното облагане.
Очакваните приходи от местни данъци за 2019 г. са около 10,5 млн.лева, което е с 5 на сто повече от планираните за 2018 година.

Срещата за представяне на проектобюджета и неговото обществено обсъждане бе водена от кмета Атанас Камбитов, заместник-кметовете Иво Николов, Зорница Кралева, Христина Шопова и инж. Емилия Тунева. Желаещите граждани могат да се запознаят също с тазгодишния общински проектобюджет - той е публикуван в раздел "Икономика" на официалния сайт на Община Благоевград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама