Храни, от които се чувстваме уморени

16:00, 13 яну 19 25 1889 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бананите са богати на магнезий, което ги прави изключително подходящ продукт за бъдещи майки или спортуващи жени.

Магнезият е известен с ефекта си да предотвратява мускулните спазми. Именно заради това е предписван при бременни жени, оплакващи се от контракции далеч преди термин.

Магнезият обаче, освен че облекчава мускулните крампи и забавя кръвообращението и пулса, и успокоява. Ако стартираме деня с банан, в един момент може да открием, че от сутринта не ни върви. За предпочитане е банан, да консумирате за следобедна закуска. По същата причина една от най-полезните следобедни закуски са ядките. Магнезият и другите микроелементи в тях са ни необходими – но нека ги оставим за подходящото за биоритъма ни време.

В киселото мляко, както най-вече в шоколадовите изделия, има триптофан. Благодарение на триптофана мозъкът ни синтезира серотонин. Този невротрансмитер носи основната „вина“ да се чувстваме щастливи. Е, помислете си, на кой щастлив човек му се работи и му се прави нещо насила? Оставете шоколада, въпреки че диетолозите няма да препоръчат консумацията му тогава, за вечерта. Точно преди планираното „креватно приключение“, ще свърши идеална работа.

Киселото мляко може да оставим като добавка към основното ястие на обяд. Със сигурност, то ще намали агресивността, успокои и даде възможност на организма за по-добро храносмилане.

Триптофанът стимулира и синтеза на мелатонин, който пък е обвързан с появата на съня. Не случайно в българските менюта за вечеря безмесния зелен фасул като ястие се придружава от купичка кисело мляко за десерт.

Когато споменаваме синтез на мелатонин, който се случва в организма ни с намаляване на слънчевата светлина в денонощието по принцип, трябва да имаме предвид, че консумацията на вишни и вишнев сок могат да ни доведат до дрямка. Те го съдържат. Подходящи са за консумация сутрин, само след нощна смяна и цел да се поспи.

Млякото е предпочитан и традиционен за българската трапеза хранителен продукт. Генетично очевидно организмът ни е устроен да усвоява мляко и тази нетипична храна за възрастния бозайник, каквито сме и хората. Въпреки това не изисквайте твърде много от българските си гени, възможно е все пак с възрастта да се е появила непоносимост към тази храна. Следете се – ако често след консумация на мляко и млечни продукти изпитвате стомашен дискомфорт, може би провеждането на хранителен тест не е излишна идея.
Непоносимостта към храна води до усещане за неочаквана умора.

Кафето е част от ритуала ни по събуждане. Кофеинът действително има ободряващ ефект, но освен това е и диуретик. С консумацията на кафе трябва да се осигурят и достатъчно течности, за да се избегне дехидратиране. По принцип тялото ни сутрин със събуждането е леко обезводнено и не бива да го затормозяваме повече.

В дехидратирания организъм метаболитните процеси протичат по-бавно. Това включва и мозъкът ни. При такъв случай няма да можем да разчитаме на добра концентрация, запомняне и други висши когнитивни дейности. По-доброто време за консумация на кафе, е след обяда, когато организмът е получил достатъчно течности и се нуждае от малко стимулиране, за да се върне в работен режим.

Прекаляването с кафето е опасно не само заради риска от повишаване на кръвното. След определена граница, то вместо да ободрява става причина за резкия срив на мисловната дейност.

Представете си традиционната британска закуска. Съдържанието на мазнини е огромно. Съставът ѝ е имал смисъл, когато човекът го е чакал изтощителен ден с предимно физическа работа в неблагоприятни климатични условия. Но днес? Едва ли, беконът ще ни зареди с тонус – напротив на организма ще му е необходима енергия, за да разгради тази трудноусвоима закуска, от което вместо заредени ще се почувстваме уморени. Ако редуцираме излишните източници на мазнини в чинията, може и да се получи по-добър вариант за старт на деня.

Сладичкото и въобще богатите на бързи прости въглехидрати храни вдигат за кратко кръвната захар. Това създава усещане за прилив на енергия сравнително бързо след консумацията им. Неприятното е, че колкото бързо се качва кръвната захар, толкова и бързо пада. Този ефект се разпознава по сънливостта, която се изпитва час след консумацията на вкусния захарен десерт.

Затова вариант, ако не можем без сладичко и здравословното състояние ни го позволява, е да го комбинираме с друга храна. Залагаме на пълнозърнестите варианти за закуска – техният процес на разграждане и съответно усвояване от организма е по-дълъг, което гарантира едно 3-4 часа наличие на добра енергичност и тонус, пише puls.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама