Ангелкова отчете приноса на Перник за културно-историческия туризъм

16:40, 11 яну 19 25 1288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на туризма Николина Ангелкова оцени високо приноса на община Перник и на перничани за развитието на културно-историческия туризъм. По време на работна среща с кмета на община Перник Вяра Церовска Ангелкова, че именно този вид туризъм, заедно с останалите видове специализирани услуги в сектора, може да утвърди страната ни като атрактивна и конкурентна целогодишна дестинация.

Ангелкова обърна внимание на значението на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“, който ще се състои в общината от 25 до 27 януари 2019 г. за 28-и път и се радва на голяма популярност далеч зад нашите граници. Колоритното събитие стана част от Списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството.

Ангелкова увери, че Министерството на туризма активно ще продължи да насърчава фестивалните прояви, разкриващи уникалния ни фолклор и типично българските традиции. Чрез тях страната ни става по-разпознаваема на туристическата карта със специфични продукти и маршрути и така привлича повече туристи от различни пазари.

Фестивалните и другите културни събития са важен фактор за стимулиране на вътрешния туризъм, който е един от акцентите в рекламната и маркетинговата ни политика през тази и следващите години, заяви министърът.

„Сурва“ е най-авторитетната за България и Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Във фестивалната надпревара участват обичайно около 6 000 души и близо 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България, както и много гости от Европа, Азия и Африка, поясни Вяра Церовска.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама