Йорданка Фандъкова: Тази година ще пуснем първия участък от третата линия на метрото

10:30, 12 яну 19 25 1649 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тази година ще пуснем първите осем километра от третата линия на метрото. В края на 2019-а година метрото на София ще бъде с над 48-километрова мрежа, а само преди 10 години беше 10 километра. Най-важното постижение за София е, че за тези 10 години не спряхме да строим метрото, дори и във времето, в което осигурихме съфинансирането изцяло от бюджета на града. Закупихме 20 нови влака на "Сименс" за третата линия. Освен тях ще отделим средства за още 10 влака и за модернизация на по-старите. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Фандъкова коментира и зимната ситуация в столицата, заявявайки, че почистващите машини работят на пълни обороти. "Това е ежедневната ни задача. Даже денонощна, защото дори когато не вали сняг, има ниски температури, възможности за заледяване. Тази нощ са почиствани стръмни участъци, както и пътят за Витоша. Задачата на управниците е да не се блокира градът, да има движение. Почистването се следи в реално време с GPS", каза кметът.

Йорданка Фандъкова обясни и, че се полагат усилия за това въздухът на София да става все по-чист, като през последните години са приведени в норма основните замърсители, но проблемът с фините прахови частици остава в опредени дни.

Относно казусът с винетките и Северната тангента кметът на София се извини, че не са успекли с АПИ да постигнат предварително споразумение. Тя благодари за това, че са били приети аргумените на общината и обясни, че приема аргументите на агенцията, зашото това са огромни инвестиции. „В близкото бъдеще ще постигнем споразумение“, убедена е тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама