Домашните любимци вече също ще допринасят за опазването на климата - с храна от насекоми

08:40, 14 яну 19 / Любопитно 25 1288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стопаните, които държат техните домашни любимци да са във форма и месните им консерви да нямат голям принос за увеличаване на парниковите газове, могат да заложат на храна от насекоми, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Новият продукт се предлага от британска фирма и е с търговска марка "Йора". Така се казва едно от последните диви племена на Амазонка, които не са влезли в контакт със съвременната цивилизация.

Новата храна за кучета представлява изсушени ларви от черна муха войник. Една чаена лъжичка от яйца от това насекомо се превръща в 100 килограма ларви с високо протеиново съдържание, и то само за 14 дни.

Производството на ларви се осъществява в холандска ферма, като се използват хранителни отпадъци. То изисква само 2% от земята и 4% от водата за производството на всеки килограм протеин. С други думи ларвите отделят 96% по-малко парникови емисии, в сравнение с производството на месо, включено в кучешката храна.

Във Великобритания се отглеждат около 9 милиона кучета и ако те преминат на храна от ларви, ефектът за околната среда ще бъде значителен.

Учени са установили, че домашните любимци консумират една пета от произведената месна и рибена храна. Въглеродният отпечатък на едно куче е два пъти по-голям, в сравнение с газовите емисии на един всъдеход, изтъкват специалистите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама