САЩ заплашиха Германия със санкции заради газопровода "Северен поток"2

18:24, 13 яну 19 / Свят 25 1162 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел изпрати официално писмо до германски компании, в които предупреди за възможността да им бъдат наложени санкции от Вашингтон заради подкрепата за изграждането на газопровода "Северен поток 2".

„Подчертаваме, че ако компаниите, които подкрепят руския енергиен сектор, участват в някакви релевантни проекти, това може да доведе до санкции“, пише Гренел. Според него, "ако европейските доставки на газ през Украйна станат излишни поради пускането на „Северен поток 2" и "Турски поток ", Киев ще загуби значението си в областта на политиката за сигурност, което ще увеличи риска от намеса на Русия."
Според Гренел фирми, подкрепящи двата проекта, подкопават сигурността на Украйна и Европа.

От американското посолство потвърдиха информацията, като посочиха, че „писмата не трябва да се възприемат като заплаха, а като ясен израз на политическата позиция на САЩ”, а „това, което може да се смята за заплаха в тази ситуация е монополът на Русия върху бъдещите доставки на газ“.
„Северен поток 2“ предвижда изграждането на два газопровода с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра. годишно газ от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. Разходите за строителство се оценяват на 9,5 милиарда евро, а стартирането й се очаква преди края на 2019 година. САЩ многократно критикуваха строителството на газопровода.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама