Диетолози препоръчват порциите храна да се мерят в шепи

12:40, 15 яну 19 25 2007 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британски диетолози издадоха ръководство за размера на порциите храна не в грамове или унции, а в шепи и пръсти, за да се борят със затлъстяването, предаде БТА, като цитира вестник "Дейли мейл".

Здравните власти непрекъснато предупреждават за рисковете от затлъстяването, но повечето хора не осъзнават колко храна поглъщат. Малко са тези, които се замислят за размера на порциите и знаят какви трябва да бъдат те.

Ръководството е създадено от Британската фондация по хранене. То показва нагледно колко трябва да са големи порциите със скорбяла, протеини, млечни храни, плодове, зеленчуци и мазнини според препоръчваните дневни калории за мъже и жени.

Печеният картоф, например, трябва да е голям колкото юмрука. Порция печени пилешки гърди, пържола или сготвено филе сьомга - колкото дланта. Сиренето не трябва да надвишава "два палеца заедно", а суровите макарони и ориз - две единични шепи.

Според насоките на британските здравни власти дневното меню трябва да се състои от една трета плодове и зеленчуци, една трета скорбялни въглехидрати и една трета млечни храни и протеини. Това означава пет или повече порции плодове и зеленчуци, три-четири порции скорбялни въглехидрати като хляб, ориз и макарони, за предпочитане пълнозърнести и две до три порции протеини и млечни продукти. Порцията ядки трябва да е единична шепа. Порцията пюре - 4 супени лъжици. Порция мляко - половин чаша или 125 мл. Порция извара - 3 лъжици. Натуралният сок може да се приеме за порция плодове, когато количеството е до 150 мл.

Хората обаче имат различна представа за порция, като за мнозина тя е два пъти по-голяма от стандартната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама