Новият шеф на Холдинг БДЖ: Финансовото състояние е стабилно

13:10, 15 яну 19 25 1295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Финансовото състояние на БДЖ е стабилно. В момента акцентът е да се предоставя по-качествена услуга за пътниците. Това заяви на първата си пресконференция новият изпълнителен директор на Холдинг БДЖ Никола Василев, който от три седмици е на поста заедно с новия Съвет на директорите, предаде БГНЕС.

Приходите на железницата са 350 млн. лева годишно, 175 млн. лева идват от държавата като субсидия. Оперативните задължения са в размер на 100 млн. лева. Основен кредитор е НКЖИ, към който дълговете са 30 млн. лева.

За 2018 година компанията е приключила с положителен финансов резултат около 30 млн. лева. За тази година плановете са финансовите резултати да се увеличат с още 20 млн. лева, поясни Григори Григоров, член на Съвета на директорите.

Сред приоритетните цели в спешен порядък от ръководството са си поставили подобряване на вътрешната организация между отделните звена в железницата. Ръководството отчита, че причината за липсата на диалог в управлението е „заради личностни пререкания на предишното ръководство“.

Компанията ударно работи по подготовката на бюджета. Транспортният министър Росен Желязков е поставил задача разчетите да се изготвят до средата на месеца.

Дългосрочните цели са с хоризонт до 2024 година. За нови влакове ще се мисли след пет години. В момента се мисли за наемане на 20 локомотива, 50 вагони и мотриси. За справка през миналата година не са достигнали 271 локомотива. 717 влака са тръгнали и не са стигнали до крайната си точка.

Към момента не се мисли за закриване на нерентабилни линии, както и да се пускат автобуси вместо влакове в някои райони на страната. Няма да има и съкращения на служители.

Като новост от БДЖ се похвалиха, че на сайта вече ще се вижда с какво закъснение се движат влаковете.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама