Над 44 млн лева е проектобюджетът на Видин за 2019-а

15:30, 15 яну 19 25 1176 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

4 203 973 лева са предвидени в бюджета на община Видин за настоящата година. Приходите за делегирани от държавата дейности са 27 427 083 лева, а останалите от местни приходи, стана ясно на обществената дискусия по проекта за бюджет на общината. Няма да се повишават местните данъци и такси. Заложените правила са балансираност, реалистични приходи и разумни разходи, каза при представянето на рамката за проектобюджета кметът Огнян Ценков. Допълни, че ще се спазва строга финансова дисциплина по наложения финансово-оздравителен план:

"Правилата, които сме заложили, са балансираност, реалистични приходи и разумни разходи. 2019-а е годината, когато ще финализираме процеса на финансово стабилизиране на община Видин. Ще продължим подобряването на образователната инфраструктура, изпълнението на значимите проекти по национални и европейски програми, популяризирането на културните, исторически и туристически обекти, развитието на потенциала на общината във всички сфери.

Предвижда се подпомагане от страна на Общината на семейства с репродуктивни проблеми. Общината ще помогне с 10 хиляди лава на отделението по хемодиализа на видинската болница. С общински средства ще продължат ремонтните в ГПЧЕ „Йордан Радичков“. Предстои изграждане на фитнес площадка на открито.

Предложеният списък за капиталови разходи е за 35 090 000 лева. Предвиждат се основни ремонти на детски градини и училища, на общински сгради, основен ремонт на две кръгови кръстовища в град Видин, благоустрояване на междублокови пространства, ремонти на улици.

На дискусията за обсъждане на проекта за бюджет на най-голямата община в областта присъства и областният управител на Видин Албена Георгиева. Тя акцентира, че общината е финансово стабилна:

"Приветствам ръководството на община Видин за изготвянето и представянето на вниманието на гражданите на един балансиран и съобразен със закона бюджет. В бюджета на най-голямата община от област Видин, приоритетните сфери са образованието, здравеопазването, социалните дейности, подобряване на инфраструктурата. Това, което искам да подчертая е, че община Видин е финансово стабилна."

Приключваме с актуализация със знак "плюс" отбеляза председателят на Общинския съвет Генади Велков:

"Радвам че, през този мандат, ние с вас- общинската администрация, общинските съветници, правехме само бюджети, които наистина изпълнявахме."

2019 година е последната по финансово-оздравителния план на община Видин, каза при обсъждането кметът Огнян Ценков. Още 3 320 000 лева ще бъдат върнати тази година по 6-милионния безлихвен банков кредит, който е предоставен. Те ще бъдат възстановени с приходи от местни дейности, но няма да има увеличение на данъците, а ще се залага на по-голяма събираемост от тях, каза кметът Огнян Ценков. 1 135 000 лева трябва да плати през годината общината и за просрочени задължения.

Според кмета, бюджетът за настоящата година ще определи бъдещето на общината като финансово стабилно.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама