АЯР: Лицензиите за проекта АЕЦ „Белене“ продължават да важат

15:40, 15 яну 19 25 1037 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Издадените до момента актове във връзка с лицензионната процедура на проекта АЕЦ "Белене" запазват правното си действие. Това каза председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Лъчезар Костов на пресконференция.

АЯР до момента е издала заповед за одобряване на избраната площадка и разрешението за проектиране. Следващият етап от лицензионната процедура за издаването на заповед за одобряване на техническия проект формално не е приключил.

През 2008 г. проектът за АЕЦ "Белене" е бил представен в АЯР, заедно с междинния отчет за анализ на безопасността. До 2012 г. е била извършена много работа по тази лицензионна фаза. Направени са много анализи, експертизи и оценки, обясни Костов.

Според него не повече от година би отнело, за да се извършат всички лицензионни дейности по проекта, ако има стратегически инвеститор.

"При практическото подновяване на действията за реализиране на проекта, процесът на лицензиране следва да продължи от фазата на одобряване на техническия проект на съоръжението, като се отчитат извършените досега действия, допълни Лъчезар Костов.

По думите му в рамките на същата процедура трябва да се извърши нова оценка на проекта от гледна точка на действащите към момента изисквания.

В момента титуляр на издадените лицензионни актове и този, който може да възобнови лицензионната процедура, е Националната електрическа компания (НЕК), добави председателят на АЯР.

Новата компания за изграждането на АЕЦ "Белене", каквото е намерението на правителството, ще бъде наследник на НЕК по отношение на лицензирането на проекта и ще може да ползва правата по издадените до момента лицензионни актове, информира Лъчезар Костов. Той се аргументира, че законодателството позволява стъпване на правоприемника на мястото на настоящия титуляр в незавършилите производства по издаване на лицензионните актове.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама