Емил Караниколов: Преговорите за F-16 ще са публични

11:10, 17 яну 19 / Политика 25 1483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започването на преговорите за F-16 са правилното решение. Те ща са публични, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов пред bTV.

"Условията не са само за пари, а става въпрос за срок за доставка на самите самолети. Тепърва ще има преговори. Ще преговаряме за доставка на самите самолети, за резервни части, за ремонта, както и за други, мисля, че е правилно решение, НС е органът, който ще одобри този договор", бе категоричен Караниколов.

Парламентът имаше две възможности – или да даде мандат, за да се водят преговори, или да прекрати процедурата и след година и половина пак да сме на това, което е било вчера, добави икономическият министър. Той откри, че преговорите ще са публични и отбеляза, че трябва да имаме вяра на експертите.

Караниколов коментира и решението на Върховния административен съд, което отмени промените в плана за управление на Национален парк "Пирин". Според него най-вече ще пострада бизнесът от това решение, но много неправителствени организации наобратно - ще са доволни.

Караниколов открои, че оттук нататък трябва да има широк диалог по отношение на "Пирин" и да се намери най-доброто решение.

"Трудно беше досега да има диалог, при положение, че се чакаше решение на съда, при положение че концесията за "Пирин" е сключена преди около 20 години, при съвсем друг закон за концесиите, допълни още икономическият министър.

Министър Емил Караниколов коментира и темата за оръжейния бранш и бизнес и отношенията на министерството със собственика на фирма „Емко” и „Дунарит” Емилиян Гебрев.

„Емко” каквито и заявки да е пуснала, ако той има твърдения, че сме го забавили и с един ден, ако не сме му пуснали документи, ако не сме му пуснали сделка – добре. Но е факт, че „Дунарит” работи и даже има договори с „Кинтекс”, каза икономическият министър.

Той коментира, че е слушал интервю на Емилиян Гебрев, в което е казал, че за фирмата му няма договори.

"Това, че досега някой е взимал договори от държавната фирма „Кинтекс” за сметка на други частни компании и държавни, това не е проблем на министерството. Преди няколко месеца „Кинтекс” праща писмо до всички фирми в България, тъй като предстоеше сделка, които произвеждат определена продукция. На този въпрос от дружеството „Емко” са отговорили, че те няма да дадат оферта, защото не знаят принципала какво ще направи, коментира още Емил Караниколов.

"Имахме един ангажимент към "Дунарит" - да не спира, и той работи, даже има договори с "Кинтекс" към трети страни, но собствеността не е ясна и този проблем трябва да се решава напред в годините. В търговския регистър има вписвания, изчаквания на дела, пак вписвания", отбеляза Караниколов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама