В Холандия откриха сезонът на лалетата

22:34, 19 яну 19 / Любопитно 25 701 Topnovini
1

Сезонът на лалетата официално бе открит в Холандия с тържествена церемония, по време на която бяха раздадени над 200 хиляди цветя на всички. Тя се проведе в събота на централния площад „Дам“ в Амстердам.

Тази година темата на Деня на лалетата, провеждан всяка година през втората половина на януари, е „Силата на цветята“, каза председателят на организацията за рекламиране на холандските лалета Ариен Смит.

Касетките с лалета в седем различни цвята бяха разположени на площада във формата на цвете, чиито листа са наклонени на различни страни, информира ТАСС. „Макар днес да е твърде студено, според холандските мерки (около нула градуса), с Деня на лалето ние напомняме на хората, че пролетта наближава“, посочи Смит.

Редом с Деня на лалето бе представен нов вид от цветето, наречен Куинти Тръстфул, в чест на холандска телевизионна водеща и посланик на организацията "Розова лента", която се бори с рака на гърдата. Цветето има стъбло със средна дължина и бархетни листа с деликатен розов цвят.

Денят на лалетата се празнува в Холандия за осма поредна година. Цветята за нея се предоставят безплатно от повече от 300 компании, които отглеждат красивото цвете в Холандия.

Лалето е много не взискателна градинска култура и въпреки, че може да се приспособи към всякакви условия най-добре се развива на открити припечни, но в същото време защитени от ветрове места. Често луковици на лалета се използва за градинско озеленяване на дворове, цветни фигури, цветни лехи в паркове и градини. Късните сортове понасят засенчване, което допринася за по-дълготраен цъфтеж.
Луковиците на лалетата се садят през есента, когато среднодневните температури паднат до 9°С. Подходящото място е слънчево, с добре дренирана, лека, неутрална почва, богата на хранителни вещества.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани