В Швеция откриха Музея на отвратителните храни. Сред "деликатесите" са ферментирала акула, жаба от Перу, супа от прилепи и пържена тарантула. Експозицията съдържа повече от 80 от най-ужасните храни и цели да предизвика сетивата. Основателят на музея е д-р Самюел Уест. Той е психолог през деня и куратор през нощта.
Заедно с входния си билет, посетителите на Музеят на отвратителната храна в Малмьо получават пликчета за повръщане - в случай, че им потрябват, когато разглеждат например шишчетата от скакалци.
"Нашата цел е да накараме хората да се замислят с какво се хранят, защото в бъдеще може да ни се наложи да ядем буболечки или произведено в лаборатории месо, например", каза Тор Хенсън от Музея на отвратителната храна, цитиран от Нова телевизия.
Може да звучи като кулинарен апокалипсис, но това в никакъв случай не е научна фантастика. Изхранването на осемте милиарда души на Земята става все по-трудно. И един ден може би няма да се мръщим на животински тестиси, дори и сега тази мисъл да ни отвращава. Именно това е посланието на музея - отвращението е субективно възприятие. Това, което някои хора поглъщат лакомо, напълно отблъсква други.
Добави коментар