Кои са най-уязвимите от грипа възрастови групи?

12:00, 21 яну 19 25 1131 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Грипът продължава да настъпва, а по данни на лични лекари София също е пред грипна епидемия. Само преди дни излезе информация, че този сезон грипът е взел 18 жертви в Румъния. Подценяваме ли вирусите и как трябва да реагираме, ако грипът влезе в дома ни?

Най-уязвими са активните хора във възрастта между 15 и 60 години. Оказва се, че 37% от заболелите търсят лекарска помощ, а 63% признават, че се самолекуват, показва анкета на bTV.

Някои от родителите предпочитат алтернативните методи на лечение и са против антибиотиците. Усложненията след грип обаче стават все повече и броят на болните расте.

От тази есен държавата ще отпуска безплатни противогрипни ваксини за възрастните хора, които най-често страдат от хронични заболявания. Лекарите пък искат санкции за тези, които не се ваксинират. У нас противогрипна ваксина са си сложили между 130 и 150 000 души.

„Не може да има санкции за противогрипна ваксина. Това е решение на човек, който трябва да се консултира с личния си лекар”, коментира проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му, у нас битува мнението, че деца не трябва да се ваксинират против грип. Той даде пример, че в САЩ след 6-месечна възраст педиатрите обсъждат с родителите дали да ваксинират децата си.

Пулмологът д-р София Ангелова поясни, че най-рисковият контингент са хората над 65-годишна възраст и именно те трябва да се ваксинират.

„Много е важно да се дадат добри съвети и когато се проявят признаци на грип, хората да останат вкъщи и да не ходят в лекарските кабинети, които са инкубатор за вирусите. Там става допълнително заразяване. Трябва веднага да се започне прием на противогрипен медикамент, а не на антибиотик”, обясни пулмологът.

Тя посъветва още да се избягват контактите в затворени помещения в този период. Хубаво е да се приема витамин D и повече течности. Важна е и личната хигиена и редовното миене на ръце.

По думите на д-р Кантарджиев грипна епидемия в София се очаква в края на тази - началото на другата седмица. През последните няколко години обаче добрата новина е, че епидемиите у нас са много по-слаби и има много по-малко заболели.

„Всяка година смъртните случаи в нашата страна са над 10 000 след бактериални усложнения от грипа. На 3000-4000 болни един прави дихателна недостатъчност. Ако такъв човек веднага не бъде приет в болница, рискът за живота му е голям”, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

Противниците на ваксините вече са сред най-големите заплахи пред света, предупреди Световната здравна организация (СЗО). От там предупреждават, че глобалната защита срещу грипа е толкова силна, колкото здравеопазването в най-слабата държава в света. СЗО наблюдава движението на вирусите, за да може да регистрира тези от тях, които може да доведат до пандемия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама