Представители на ЕС, Русия и Украйна ще обсъдят международните доставки на газ

15:00, 21 яну 19 / Свят 25 808 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Представители на Европейската комисия, Русия и Украйна ще говорят днес по газовите въпроси, въпреки предстоящия двумесечен отпуск на еврокомисаря по енергетика Марош Шефкович, предаде ТАСС.

В края на миналата седмица беше съобщено, че Шефчович се кандидатира за президент на Словакия и отива на неплатен отпуск в рамките на предизборната кампания от 1 февруари до 31 март. Неговите отговорности ще бъдат временно поети от комисаря по енергетиката на ЕС Мигел Ариас Канете.

На срещата днес ЕС ще бъде представен от Марош Шефчович, Украйна от външния министър Павло Климкин и от директора на "Нафтогаз" Андрий Кобальов и Русия от министъра на енергетиката Александър Новак и заместник-председателя на "Газпром" Александър Медведев.

Това ще бъде втората среща на политическо равнище от лятото на миналата година.

Непосредствено преди тристранната среща, Русия и Европейската комисия започнаха консултации. ЕС иска да запази транзита на газ през украинската територия като важен източник на средства в бюджета на страната. В случай на прекратяване на транзита, на ЕС може да се наложи значително увеличаване на финансовата помощ за Украйна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама