МП затяга контрола по придобиване на българско гражданство

12:45, 22 яну 19 / Политика 25 1269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на правосъдието предлага мерки за затягане на контрола по придобиване на българско гражданство. Проектът за промени на Закона за българското гражданство ще бъде обсъден на 30-ти януари от Съвета за развитие към Министерски съвет и ще бъде публикуван за обществено обсъждане.

Част от мерките предвиждат да отпадне възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции, съкращаване на сроковете и прецизиране на критериите за предоставяне на българско гражданство, въвеждането на изискване кандидатите за гражданство на основание на произход да владеят български език и да имат работа и доход в страната.

Промените в проектозакона, изработен от Министерството на правосъдието в изпълнение на Програмата на правителството 2017 г. – 2020 г. и решението му за намаляване на административната тежест върху гражданите включват:

осъществяване на качествен контрол върху отговорните за предоставяне на българско гражданство институции, с оглед спазването на законовите процедури и срокове;

премахване на изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител;

опростяване на процедурите и подобряване на ефективността на процесите по даване на българско гражданство.

Предложението на работната група към Министерството на правосъдието за отпадане на възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции е изготвено на базата на анализ по отношение на прилагането на чл. 12а и чл.14 а от Закона за българско гражданство в сила от 2013 г. Данните показват, че не е постигната целта за увеличаване на привлечените реални чуждестранни инвестиции и икономическо развитие. В резултат от това не е постигнато разкриване на нови работните места и икономически растеж. В допълнение към датата на анализа в някои случаи на по-късен етап от производството е установено например, че инвестицията не е налична, поради извършена продажба на закупените ценни книжа или по други причини.

Работната група бе сформирана със заповед на министъра на правосъдието Цецка Цачева на 15 февруари 2018 г. А за предприетите мерки от Министерството на правосъдието за повишаване на контрола и предотвратяване на възможни злоупотреби в процедурите по предоставяне на българско гражданство е уведомен и еврокомисарят на правосъдието, защита на потребителите и равнопоставеността на половете Вера Йоурова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама