Представят моноспектакъл в Бургас, посветен на домашното насилие

17:00, 22 яну 19 25 1166 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Моноспектакъл, посветен на домашното насилие ще бъде представен в Бургас на 23 януари. "Прегръдката на ангела" е режисиран от Магдалена Ралчева, добила популярност с филма си "ХII А". Театралната постановка ще е премиерна за Бургас. Това съобщиха организаторите на проявата. Оттам информираха, че с част от приходите ще подкрепят съвместния проект срещу домашното насилие, осъществяван от ОД на МВР - Бургас, Община Бургас и Центъра за превенция на насилието и престъпността, даващ подслон и закрила на жени и деца.

Моноспектакълът в морския град ще се играе от 19.00 часа в камерната зала "Цено Кандов" в Кукления театър.

В него актрисата Тезджан Ферад-Джани ще пресъздаде осъзнаването на проблема домашно насилие от главната героиня - Ана, както и пробуждането й след години на търпение и надежда за промяна у любимия човек. Посланието, което отправя "Прегръдката на ангела" е свързано с противопоставянето на страха и срама от осъществяваното домашно насилие. Изцяло женският екип на театралната постановка си е поставил за цел да популяризира проблема с домашното насилие и да потърси повече съмишленици в гражданското общество. 

По официални данни на МВР всяка трета жена в България е малтретирана, като домашното насилие не е само на физическо ниво. Статистиката от миналата година, според която над 25 българки са намерили смъртта си от ръката на своя партньор, продължава и към днешна дата - в рамките на първите три седмици от новата 2019-та, в резултат на домашно насилие бяха убити две жени, а трета погуби съпруга си, тормозел я ежедневно в продължение на десетилетия. 

В много от случаите се оказва, че насилникът вменява чувство на вина в своята жертва, единодушни са специалистите. Те обаче считат, че основното право на жертвите е правото да говорят, противопоставяйки се на домашното насилие, загърбвайки срама и първичния страх. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама