Международен ден на сладоледа е!

09:20, 24 яну 19 25 1572 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

24 януари е международният Ден на сладоледа.

Най-полезният вид сладолед е млечният, защото има най-малко мазнини и малко калории. Без вреда за здравето той може да се яде 2-3 пъти седмично, според диетолога в руската клиника по лечебно хранене „Хранене и биотехнологии” доктор Елена Ливанцова, предаде БГНЕС.

Тя поясни, че наведнъж е добре да се изяждат не повече от 100 грама. Най-добрият вариант е натуралният сладолед, който съдържа минималното количество изкуствени добавки, консерванти и аромати, т.е. колкото по-малък е списъкът на съставките, толкова по-добре ”, обясни Ливанцова, цитирана от РИА „Новости“

Ползите от яденето на сладолед са много. Той съдържа калций и фосфор, които участват в регулирането на костния метаболизъм и поддържат здрави кости и зъби, както и калий и магнезий, които имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система. В допълнение, сладоледът има витамини от група В, които са полезни за централната нервна система, казва диетолог.

Според нея, японски учени провели проучване на ефекта на сладоледа върху производството на серотонин и допамин – хормони, които влияят за доброто настроение. Резултатите от експеримента са показали, че сладоледът има благоприятен ефект върху производството и на двата хормона.

В същото време преяждането със сладолед може да доведе до определени здравословни проблеми, твърди гастроентерологът от същата клиника Владимир Пилипенко.

„Проблемът със сладоледа е, че продуктът е студен. Ако ядете много от него, можете да раздразните стомаха си и това може да доведе до появата на оплаквания, характерни за гастрит“, допълва лекарят.

Хората, които не понасят млечна захар (лактоза), както и пациенти, които имат проблеми с разграждането на мазнини и пациенти с панкреатит, е по-добре да откажат да ядат сладолед, тъй като може да бъде вредно за здравето им, казва Пилипенко.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама