Виртуозната пианистка Елена Башкирова гостува на Софийската филхармония

11:30, 27 яну 19 / Култура 25 1303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 31 януари виртуозната Елена Башкирова и Софийската филхармония ще представят Концерт за пиано и оркестър No 21 от Волфганг Амадеус Моцарт. На диригентския пулт застава маестро Лео Хусеин.

В програмата са включени още "Магическият остров" на Уилям Алуин, "Вълшебното езеро" на Анатолий Лядов и Симфония No 2 на Александър Бородин.

Елена Башкирова е дъщеря на патриарха на руската пианистична школа, големият Дмитрий Башкиров. Завършва Консерваторията "Чайковски" и паралелно през 70-те години започва обещаваща кариера, сред която са серия концерти с Гидон Кремер, за когото по-късно се омъжва.

През 1978 г. двамата емигрират и независимо че бракът им е кратък, остават добри приятели и често си партнират на сцената. Тя е редовен гост на водещи оркестри в света, като Мюнхенската филхармония, Филхармонията на Токио, Оркестрите в Париж, Монреал, Хюстън, Чикаго, Санкт Петербург и др. Съвместната ѝ работа със Серджу Челибидаке в Мюнхен и Пиер Булез в Чикаго оказват силно влияние на стила ѝ. Тя работи и с диригенти като Зубин Мета, Шарл Дютоа, Кристоф Ешенбах, Семьон Бичков, Джеймс Конлон, Клаус Петер Флор и, разбира се, Даниел Баренбойм, с когото са съпрузи от 1988 г.

Виртуозната пианистка е еднакво добър интерпретатор както на класическата и романтична музика, така и на съвременната. Тя има особен афинитет към камерните концерти. Основател е на Международния фестивал за камерна музика в Йерусалим, който се провежда ежегодно през септември с участието на елитни музиканти. Фестивалът става толкова популярен, че започва да гостува на сцените в Берлин, Париж, Лондон, Виена, Ню Йорк и други. Елена Башкирова е основател и на Metropolis фестивал в Берлин, Германия.

Билети на цени от 25 до 50 лв са наличнина касата на зала "България", eventim, epaygo и tichetsbg.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама