Директорът на БНТ: Обществената мисия трябва да бъде официално предефинирана

11:10, 25 яну 19 / Култура 25 1442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обществената мисия трябва да бъде официално предефинирана, коментира генералният директор на БНТ Константин Каменаров.

„Обществената мисия не е дотам изчерпателно дефинирана. Също така тя не е константа, във времето тя се променя. Тя трябва да бъде официално предефинирана. Това е въпрос не на медиите, а на самата държава. Не можем да работим с понятия от преди 20-30 години. Просто ще изпаднем в една недотам приятна самозаблуда, ако го направим това. Има много тънък момент – рейтинг и обществена мисия. Медийният продукт е скъп продукт. За да бъде качествен – това допълнително оскъпява. Има един тънък момент между качество – рейтинг – зрителски навици и т.н. Много е тънък този лед. Според мен това е сърцевината на необходимостта да се предефинира обществената мисия и да се сложи на ясни основи, които извън всичко друго са и финансови“, обясни той пред БНР.

Принципът при нас е "съдържанието е всичко", категоричен бе Каменаров и добави: „Във време, в което все по-любопитно и все по-наложено става съдържанието, произвеждано от отделни частни хора – интересно се изместват акцентите. Едно е съобщаването, друго е тълкуването, трето е постигането на наситена информираност, четвърто е налагането на недотам стандартно възприятие на новини. Имаме съвсем явна световна тенденция на произвеждането на абсолютно фалшиви неща. Борбата с това е безмилостна“.

Философията на съществуването на обществената телевизия предполага да предложи и да обезпечи представителност на всички видове групи – социални, обществени, възрастови и т.н., каза още директорът на Националната телевизия:

"В това отношение се справяме доста добре. Към нас има очаквания и задължения, които няма към нито един комерсиален оператор, което е нормална практика. Разнообразието, което предлагаме, е голяма част от нашата сила и нашата реална алтернатива на всичко друго. БНТ е единствената телевизия, която може да си позволи и го прави – да произвежда продукти и формати, които нито един комерсиален оператор няма да направи, защото те не са печелещи във финансово изражение“.

От гледна точка на новите технологии – нямаме алтернатива, освен да се пригодим към нея, категоричен бе още Константин Каменаров.

Специален форум ще огледа цифровата трансформация, правната рамка и финансирането на обществените медии в България. Конференцията на тема „Бъдещето на обществените медии в цифровата ера“ ще се проведе днес в НДК. Нейни организатори са БНР и БНТ. Акцент в обсъждането ще бъде обществената мисия и цифровото бъдеще на двете медии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама