Доматите- суперхрана за кожата ни

17:30, 27 яну 19 25 1636 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Доматите са прекрасен плод, който се комбинира перфектно с всички останали зеленчуци. Доказано е, че те са особено полезни при болести на сърдечно-съдовата система и имат антиканцерогенно действие.

Едва ли обаче много хора знаят, че червеният плод може да се използва и като козметичен продукт. Защото освен всичко останало, този плод, маскирал се като зеленчук, носи и страшно много ползи за здравето, пише Агрозона.

Каротеноидите или растителните пигменти, открити в домати, действат като фотопротектори или механизми, които предпазват от молекулярно увреждане, причинено от суровите лъчи на слънцето. Oсновният каротеноид в доматите e ликопенът, който е мощен антиоксидант и подобрява цялостното здраве.Той е известен също и със своите противовъзпалителни ефекти и се смята, че е предпазва от рак, диабет и сърдечни заболявания.

Експериментът

По този повод изследователите в Държавния университет в Охайо правят експеримент. В продължение на 35 седмици те хранят мъжки мишки с диета, съставена от десет процента доматен прах докато ги излагат на ултравиолетова светлина.Резултатът показва, че мишките, които консумират домати, са получили 50% намаление на туморите на рака на кожата, за разлика от мишките, които не са консумирали домати.

Доматите освен на ликопен, също така са богати и на други полезни антиоксиданти, витамини и минерали.Това допълнително би допринесло да включвате доматите към вкусените храните през сезона на вашата здравословна грижа за защитена кожа.

Маска от домати при проблемна кожа

Почистете домат от обвивката му. Намачкайте на каша. Нанесете върху лицето си и отмийте след 20 минути. Използвайте тази маска веднъж седмично в продължение на месец. Маската от домати повлиява добре повърхностните възпаления по кожата и премахва мазния отблясък.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама