Соломон Паси: Нашите деца трябва да знаят за Аушвиц

11:18, 27 яну 19 / Култура 25 1422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес е Международният ден в памет на жертвите на Холокоста. Датата е подбрана, тъй като на този ден през 1945-а година са освободени концлагеристите от лагера в Аушвиц в Полша.

„Аз бях първото поколение, което не помнеше войната. За нея се говореше непрекъснато. Днес масово хората не я помнят и това е една от огромните причини за деглобализацията в днешно време и за настъпващия популизъм”, коментира в „Тази събота и неделя” по bTV бившият външен министър Соломон Паси. На днешната дата преди девет години той е посетил Аушвиц и се е почуствал ужасен от студа и се е замислил как хората са оцелявали само по пижама.

Според Паси там се пазят ужасяващи картини на ужасите от Втората световна война (ВСВ) и той е на мнение, че тази част от историята трябва да се разказва да следващото поколение, за да не се повтаря като събитие. „Нашите деца трябва да отидат там и да видят“, на мнение е Соломон Паси. „Холокостът е геноцидът на над шест милиона евреи по време на ВСВ, като елемент от програма за целенасочено унищожаване, планирана и изпълнена от Нацистка Германия“, припомня Паси.

„Това, което нашият народ направи за спасяването на българските евреи можеха много други народи да направят. Българите показаха, че фашизмът не е бил толкова силен. Просто Европа е била много уплашена”, смята той.

През в периода 1935-1945-а година евреите в България са били десетки хиляди. След 9 септември 1944-а година много от тях се преселват в Израел и други страни. Към днешна дата у нас те са малко над 1 000.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама