САЩ отново поиска ЕС да спре изграждането на "Северен поток 2"

13:49, 27 яну 19 / Свят 25 1379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

САЩ отново поискаха ЕС и Германия да спрат изграждането на газопровода "Северен поток 2“.

"Сега е моментът за действие", заяви говорител на американското правителство. По думите му ЕС трябва да положи активни усилия, преди Русия да получи възможност да окаже огромно влияние върху европейските партньори. „Искаме проектът да бъде спрян", отбелязат във Вашингтон. „Ако тръбопроводът бъде изграден, Европа ще загуби важно пространство за действие по отношение на Русия," уверено е правителството на САЩ.

"Потвърждаваме нашето искане, нашите европейски партньори трябва да предприемат мерки, за да гарантират собствената си енергийна сигурност и да осигурят непрекъсваемо снабдяване с газ през Украйна,". Освен това те отбелязаха, че някои мерки в тази посока в САЩ се считат за недостатъчни.

Руският посланик в Германия Сергей Нечаев отбеляза, че подобни действия са, по мнение на Москва, "неприемливо средство за натиск, който няма нищо общо с международното право и свободната и справедлива търговия". Според него американците само си мислят да доставят в Европа своя собствен природен газ.

„Северен поток 2“ включва изграждането на два газопровода с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра. годишно газ от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. Разходите за строителство се оценяват на 9,5 милиарда евро, стартирането се очаква преди края на 2019 година.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама