Русия отбеляза 75-ата годишнина от освобождението на Ленинград

16:45, 27 яну 19 / Свят 25 1149 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В русия се проведе Международният зимен маратон „Пътят на живота“, посветен на 75-годишнината от пълното освобождение на Ленинград от нацистката блокада през Втората светова война (ВСВ).

Организаторите подчертават, че това е традиция - почит към паметта на героичните защитници и жители на Ленинград, които претърпяха тежки времена, но устояха и запазиха вярата си в крайната победа над врага във Великата отечествена война".

Оценките за броя на жертвите варират, но според историците над 1 милион жители на града стават жертва на въздушния и артилерийски обстрел и глада. По време на войната повечето жители са оцелявали с дажби от само 125 грама хляб на ден и каквато още храна са успеели да купят.

Над 2500 войници и 80 военни машини участваха в парада при температури от около минус 18 градуса. В парада участваше и легендарният танк Т-34, изиграл ключова роля в победата над нацистите и станал символ на смелостта и страданието на нацията по време на войната. Освен историческо въоръжение на парада беше показана и съвременна бойна техника, включително ракетни комплекси "Искандер-М". Парадът завърши с изпълнение на авиационна група за висш пилотаж, включваща шест изтребителя МиГ-29.

По повод годишнината от края на опустошителната блокада на Ленинград Германия дари 12 милиона евро за нуждите на болница и за създаването на руско-германски център, съобщиха външните министерства на двете страни в съвместно изявление.

„Уверени сме, че това доброволно действие ще подобри качеството на живота на оцелелите от блокадата и ще помогне за историческото помирение между народите на двете страни като основа за бъдещи двустранни отношения“, се казва още в него.

Паметни събития, концерти, изложби, доброволчески действия се провеждат от 25 януари до 27 януари в районите на Северозападна Русия, които също бяха засегнати от битката за Ленинград. В европейският регион на Русия Коми тази дата се помни особено в полярната Воркута, където от 1942-а година се доставят въглища за отопление на града и за нуждите на промишлените предприятия.

Събитията отпреди 75 години са запомнени не само в Санкт Петербург и Ленинградската област. Във Вологда, където е работил най-големият евакуационен център по време на Великата отечествена война, тази седмица бе поставен мемориален знак „Ленинградските блокади, които пречиха на живота до голямата победа”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама