САЩ предупредиха, че заплахите срещу Хуан Гуайдо ще получат "значителен отговор"

14:00, 28 яну 19 / Свят 25 1129 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съединените щати предупредиха Венецуела, че всички заплахи срещу американски дипломати или опозиционния лидер Хуан Гуайдо ще получат "значителен отговор", предаде Би Би Си. Съветникът по националната сигурност Джон Болтън заяви, че подобно "сплашване" би било "тежка атака срещу върховенството на закона".

Предупреждението му идва дни след като Съединените щати и над 20 други страни признаха Гуайдо като временен президент.

Междувременно Хуан Гуайдо призова за антиправителствени протести в сряда и събота. Политическата криза във Венецуела изглежда вече стига точката на кипене на фона на засилващите се усилия на опозицията за сваляне на президента Николас Мадуро. Той положи клетва за втори мандат по-рано този месец след избори, белязани от бойкот на опозицията и обвинения за фалшификации, предизвикали масови протести.

В събота няколко европейски страни, сред които Испания, Германия, Франция и Великобритания, заявиха, че ще признаят Гуайдо за президент, ако не бъдат свикани избори до осем дни. Мадуро обаче отхвърли това предложение, като каза, че ултиматумът трябва да бъде оттеглен.

"Венецуела не е обвързана с Европа. Това е пълно нахалство", каза Мадуро и добави, че е готов да се ангажира с диалог с противниците на своето президентство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама