Тъгата и яростта в песните става все по-голяма

18:00, 28 яну 19 / Любопитно 25 913 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американски учени анализирали 6000 хита и установили, че най-популярните песни са станали по-гневни и по-тъжни през последните десетилетия, пише в. "Метро", цитиран от БТА.

Изследването било проведено от екип на мичиганския Технологичен университет. Били анализирани хитовете, попаднали в класациите топ 100 на сп. "Билборд" за периода от 50-те години на миналия век до 2016 г. В текстовете тъгата ставала все по-отчетлива, докато стиховете, свързани с радостта от живота, определено липсвали в по-нови времена.

Според ръководителя на проучването Лиор Шамир, промяната на чувствата в песните не отразява обезателно настроенията на музикантите и текстописците. Те по-скоро се стараят да се нагаждат към вкусовете на публиката, която купува повече хитове с препратки към гнева и тъгата.

Оказало се, че хитовете, издадени през 50-те години на миналия век, били с най-малко ярост. Тя достигнала своя пик в попмузиката през 2015 година.

Чувствата на тъга, отвращение и страх също нараствали във времето, но те били по-малко отчетливи, в сравнение с надигането на яростта. Отвращението в текстовете бавно се покачвало, но било по-малко осезаемо в началото на 80-те и по-видимо в средата на 90-те години на миналия век.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама