Владислав Горанов: От 1 януари 2022-а ще може да се плаща в евро и у нас

15:50, 28 яну 19 25 1804 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 1 януари 2022 година в България ще може да се плаща в евро, заяви финансовият министър Владислав Горанов, който присъства на дискусия организирана от българското представителство на Еврокомисията. Специален гост е зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Според министъра на финансите Владислав Горанов няма причина да смятаме, че ще има забавяне при преминаването ни към общата европейска валута.

Той допълни, че е “умерен оптимист”, че през юли 2019 година можем да кандидатстваме за валутно-обменния механизъм ERM II и да получим позитивен отговор от механизма.

Вече са избрани външните консултанти, които ще помогнат за провеждането на стрес - тестовете в шест банки. Те вече са избрани от ЕЦБ и по последна информация, засега процесът протича гладко.

 

Горанов коментира и опасенията цените у нас да се увеличат рязко след приемане на еврото. Той определи тези опасения като “недодялан скептицизъм”. По думите му е нормално когато растат заплатите на производителите, да растат и цените на стоките.

Еврокомисарят Домбровскис също изтъкна, че България ще има повече ползи ако приеме еврото, отколкото загуби.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама