МОН дава 11 млн. лв. за Wi-Fi мрежи и дигитализация на училищата

16:00, 29 яну 19 / Култура 25 1333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

11 милиона лева за безжичен интернет, хардуер, електронни дневници и електронно учебно съдържание ще бъдат разпределени към училищата през тази година, съобщиха от Министерството на образованието. Парите са осигурени от държавния бюджет и са по програма Информационно-комуникационни технологии. Това е една от 17-те програми за развитие на образованието с общ бюджет 76 млн. лв., за които учебните заведения кандидатстват на проектен принцип за финансиране извън делегираните им бюджети.

"Всяко училище заявява своите нужди за харда и съответно се прави класиране на база брой ученици в това училище. Предвидени са пари и за доизграждане на вече съществуващите Wi-Fi мрежи, защото знаете, че миналата година дадохме в над хиляда училища, които нямат такива мрежи, дадохме пари за цялостно изграждане. Тази година ще дофинансираме и тези, които бяха заявили, че имат такива мрежи, но имат нужда от доизграждане, от довършване, от защитни стени", обясни Борис Герасимов - експерт от Министерство на образованието.

Други 1 млн. лв. са предвидени за семинари на IT специалисти в училищата и за подобряване на компютърните умения на учители и ученици. 1,5 млн. лв. е сумата по програмата за иновации, по която учебните заведения ще могат да кандидатстват за финансиране през тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама