Тереза Мей ще обяви искане за предоговаряне на споразумението за Brexit

16:38, 29 яну 19 / Свят 25 965 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският премиер Тереза Мей е готова да поиска предоговаряне на сделката за Brexit с ЕС, обяви говорител на правителството. Очаква се обръщение на Мей към депутатите преди поредното гласуване в парламента тази вечер на предложения за поправки в плана ѝ.

"Великобритания продължава да вярва, че е изцяло в неин интерес да си тръгне от ЕС със споразумение, но ние трябва да имаме споразумение, което е подкрепяно от британския парламент. Това налага някои промени в договореното споразумение за напускане", каза говорител на Мей.

По-рано днес министрите си Тереза Мей каза, че "ще са необходими юридически промени на клаузата за предпазния механизъм", за да може споразумението да бъде подкрепено от Камарата на общините. Тя визира разпоредбата в споразумението за Brexit за предпазния механизъм, целящ да избегне връщането на физическа граница на остров Ирландия, между Северна Ирландия и Република Ирландия.

"Това означава отваряне отново на договора за Brexit", каза говорителят на Мей. Той допълни, че въпреки малкото време, което остава до 29 март, страната е решена да излезе от ЕС на тази дата, както е предвидено.

Брюксел изключва обаче предоговаряне на споразумението с цел внасяне на промени в него. По този въпрос говорителят на Мей каза, че "посланието на европейските лидери е ясно. Те искат излизане със споразумение и разбират, че това е в интерес на ЕС, както и на Великобритания". Той допълни, че може да се очаква Мей да разговаря с представители на ЕС до края на деня.

Същевременно Ройтерс съобщава, че Мей ще поиска от депутатите от своята Консервативна партия да изпратят послание на Брюксел, че ще подкрепят нейната сделка за Брекзит, ако планът за избягване на физическа граница в Ирландия е заменен с нещо друго.

Висш депутат от Консервативната партия, Греъм Брейди, предложи в споразумението за Brexit предпазната клауза да бъде заменена с "алтернативни мерки". Не става ясно обаче дали депутатите ще подкрепят това предложение.

Днес парламентаристите ще гласуват по редица предложения за промяна на плана на Мей за Brexit. Вотът се очаква да започне в 19 ч. по Гринуич.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама