Преливат малките язовири в Кърджалийско

19:50, 29 яну 19 25 1825 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Кърджалийско дъждът повиши нивата на реките, а десетки малки язовира преливат. Засега няма риск от наводнения, но заради продължаващите дъждове, службите следят нивата на водоемите на всеки час.

Микроязовирът „Боровец” край Джебел прелива през последните 24 часа, а единственият път до него от години е отнесен от големите води, съобщи bTV.

До водоема се стига през преливника, който е залят от водата.

Със 117 декара площ, „Боровец” е един от големите частни язовири в региона.  Собственикът му от няколко дни е по напрежение. „Първо гледам прогнозата за времето и предварително пускам главния изпускател”, посочи Сали Яшар, собственик на язовир „Боровец”.

Служителят на Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор  Димитър Кирушев отговаря за контрола на над 2600 язовира в областите Хасково, Кърджали и Смолян. Според него няма място за притеснение, въпреки дъждовете. 

Всички собственици на язовири са предупредени, да следят за нивата им, да почистват преливниците от паднали дървета и да докладват. Засега пряка опасност за хората от селата няма.  

Трите големи язовира от каскадата Арда – „Кърджали”, „Студен Кладенец” и „Йвайловград”  към момента са пълни на около 70%.

Река Върбица е една от най-опасните в региона, защото тя рязко повиши нивото си. В момента реката е пълноводна, но е далеч от критичните прагове.  

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама