Изложба в памет на Варненския и Преславски митрополит Йосиф във Варна

08:00, 02 фев 19 25 1243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 5 февруари 2019 г. (вторник) от 18:00 ч. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна ще бъде открита изложба с картини от сбирката на Негово Високопреосвещенство Варненския и Преславски митрополит Йосиф. В нея ще бъдат представени 26 живописни платна на блаженопочиналия Архиерей. Изложбата ще открие една не много популярна страна от неговата всестранна духовна култура свързана с отношението и познанието му към изобразителното изкуството.

Изложбата се провежда с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Основният жанр на произведенията е пейзажът и в това можем да прозрем високият духовен критерий на митрополит Йосиф, да открива божественият дар на красотата в образа на природата.

Представените произведения са на едни от най-видните наши художници от средата на миналия век. Сред тях са морските пейзажи на Марио Жеков, Георги Велчев, Христо Каварналиев, Петър Францов, Наполеон Алеков, прекрасните пейзажи на Никола Танев, Атанас Михов, Янко Маринов, Тодор Димитров, изключително изящните и съвършени акварели с цветя на Константин Щъркелов и др. интересни произведения - копия и бродерии от чуждестранни художници.

В експозицията ще бъде включен и портрета на митрополит Йосиф от Никола Кожухаров.
Изложбата ще бъде придружена от каталог и ще продължи от 5 до 24 февруари 2019г. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама