Радев: Трябва да имаме задълбочена оценка за влизането ни в Еврозоната

17:35, 31 яну 19 / Политика 25 1366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Да бъдем внимателни в преценката на риска и да имаме задълбочена оценка за влизането на страната ни в Еврозоната". За това призова президентът Румен Радев след разговора си с министър-председателя на Португалия Антонио Коща.
 
Според Радев опитът на Португалия води към необходимост от задълбочена оценка на риска и ясни предварително мерки как да минимизираме потенциалния риск от влизането на страната ни в Еврозоната. С опита си в този процес португалският премиер предлага специален бюджет за Еврозоната, който да бъде в помощ на страните, за да запазят своята конкурентоспособност.

Ето какво каза в Лисабон българският държавен глава: "Ще дам Португалия за пример, когато става въпрос за пари за членство в Еврозоната, как тя отстоява своите интереси. Португалия много настойчиво, и специално премиерът, предлага да има специален бюджет в Еврозоната, който да бъде от помощ на страните, които са все пак по-изостанали в своето икономическо и социално развитие. Помощ, така че да запазват и да развиват своята конкурентоспособност".
 
Радев допълни още: "В момента е големият дебат за еврото в България. Ние имаме ясна стратегическа цел - това е пълноценна интеграция в европейските структури. Това означава задължително членство в Шенген и в Еврозоната. Но слепият ентусиазъм не винаги е полезен. Мога да дам примера с Португалия. До 2000 годината, от приемането им в ЕС имат голям ръст 5-6% и бързо догонване, до преди две години е тотална стагнация. И най-вече това е риск за конкурентоспособността на държавата. Има държави, които минават с много кратък транзитен период на трансформация и са успешни, има и такива, които имат значителни проблеми".

"Затова Еврозоната - да, но трябва да имаме много задълбочена и откровена оценка на риска. И трябва да имаме много ясни мерки предварително как да минимизираме потенциални рискове пред българската икономика и българските граждани. Ако трябва да бързаме за нещо, това е увеличаване на административния капацитет и най-вече повишаване на доходите. В противен случай негативите пак ще се изнесат от българските граждани", категоричен е президентът.

В Лисабон Румен Радев имаше и работна среща с представители на португалски компании, които планират да инвестират или да разширят присъствието си в България. И заяви, че увеличаването на двустранния стокообмен между България и Португалия е обща цел.

Една от португалските компании е закупила заводи у нас за производство на стъклен амбалаж и планира да инвестира още 300 млн. евро за разширяване на своите мощности, както и да създаде свой регионален управленски и счетоводен офис. Като основно преимущество на България в рамките на ЕС представителите на бизнеса откроиха качествените специалисти, които обаче все по-трудно се намират в страната ни поради демографската криза и емиграцията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама